A környezetszennyezés ellen tutajol

Pillepalacktutajjal a Csendes-óceánon

Kiürült műanyag palackokból épült tutajjal kívánja átszelni a Csendes-óceánt egy brit milliomos. Az utazás fő célja felhívni a világ figyelmét a világtenger elszennyeződésének mértékére.

2009.02.03 19:00National Geographic

A Csendes-óceán közepén, Kalifornia és a Hawaii-szigetek között mintegy öt Nagy-Britannia területű szeméttenger húzódik - adta hírül a The Times című brit napilap.

A tengeri áramlatok által összesodródott hulladék elképesztő mérete megdöbbentő erejű, amelynek önmagában figyelemfelkeltő ereje kell, hogy legyen. David de Rothschild, a híres bankárdinasztia leszármazottja azonban nem éri be ennyivel: üres ásványvizes palackokból készült 18 méter hosszú tutajával akar nekivágni a Csendes-óceánnak, hogy behajózzon a az óceán felszínén lebegő "szeméttenger" közepébe, amivel reményei szerint fölhívja a világ figyelmét a javarészt műanyag hulladékból álló szeméttakaró általi fenyegetettségre.

A 30 éves brit milliomos egyben környezetvédelmi szakember is. Ő alapította meg az Adventure Ecology nevű környezetvédelmi szervezetet, s a globális felmelegedés hatásait vizsgálva bejárta az északi- és déli-sarkvidéket.

Legújabb missziójának különös járműve, a Plastiki nevű hajó két hajótörzset formázó összekötött műanyag palackokból készült, amelyeket szintén műanyagból készült fedőréteggel vontak be. A tutaj a tervek szerint fedélzetén Rotschilddal és ötfős legénységével április 28-án hajózik ki San Francisco kikötőjéből, és az óceánt délnyugati irányban átszelve a mintegy 13 ezer kilométerre lévő Sydney-ben köt ki végül.

Az utazással Rotschild a norvég felfedező, természettudós, régész és író Thor Heyerdahl híres Kon-Tiki útja előtt is tisztelegni kíván. Heyerdahl 1947-ben szelte át öt társával a Csendes-óceánt egy balsafarönkökből készült tutajon Peruból kiindulva, és jutott el Óceániába. Az utazás célja annak bizonyítása volt, hogy az óceániai szigetvilág egy része az Újvilág felől is megtörténhetett. A sikeres utazás és a teóriát alátámasztó számos régészeti-néprajzi lelet ellenére azonban ez az elmélet a mai napig nem elfogadott a tudósok körében. Az utazás másik fő célja magának a szeméttengernek a tanulmányozása.

Szakértők szerint évente mintegy 100 millió tonna műanyagot állítanak elő, amelynek 10 százaléka biztosan az óceánba kerül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.