Történelem

Megfejtették Marie Antoinette titkos szerelmes leveleit

Megfejtették Mária Antónia (Marie Antoinette) francia királyné titkos szerelmes leveleit: szeretőjének szóló írásainak megfeketedett részeit egy újfajta röntgenes módszerrel sikerült láthatóvá tenni.

2020.06.05 00:30MTI

A francia Nemzeti Levéltár (Archives nationales) projektjének célja nem az volt, hogy "szenzációs leleplezéseket" tegyenek.

Az intézmény közlése szerint XVI. Lajos francia király felesége és a svéd Hans Axel von Fersen gróf közötti titkos levélváltás elsősorban a forradalom éveiben megélt reményről, aggodalmakról, bizalomról és rémületről szól. Mivel a királyi család a forradalom éveiben jelentős nyomás alatt állt, a cenzorok egész bekezdéseket kisatíroztak a levelekből. Elképzelhető, hogy maga von Fersen is olvashatatlanná igyekezett tenni a leveleit.

Mária Antónia még párizsi házi őrizetének ideje alatt kifejezte vonzalmát von Fersen iránt, aki viszonozta a szerelmet. "Először olvashatunk olyan írást von Fersen tollából, amely nem kétértelmű mondatokkal írja le a királyné iránti, eddig gondosan titkolt érzelmeit" - közölte a Nemzeti Levéltár, amely 1982 óta Mária Antónia 25 és von Fersen 29 levelét őrzi gyűjteményében, ezek nagy részét már korábban sikerült megfejteni.

Mária Antóniát 1793-ban fejezték le, néhány hónappal férje után. Az osztrák születésű királynét árulással vádolták és szemére vetették kicsapongó életmódját is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.