Tudomány

Nem nyílt ki a Boeing-űrhajó egyik ejtőernyője a létfontosságú próbarepüléskor

A CST-100 Starliner nevű űrhajó három ejtőernyőjéből egy nem nyílt ki a hétfőn végrehajtott létfontosságú próbarepeüléskor.

2019.11.05 08:24MTI

Az űrhajót arra fejlesztették, hogy űrhajósokat szállítson a Nemzetközi Űrállomásra és onnan vissza a Földre.

"Az ejtőernyő akkor mondott csütörtököt, amikor az űrhajó azon üzemmódját tesztelték, hogy szükséghelyzet esetén a személyzetet biztonságba helyezze" - írta e-mailüzenetében Todd Blecher, a Boeing vállalat szóvivője.

"Túl korai megmondani, miért nem nyílt ki mindhárom ejtőernyő. Ugyanakkor a teszt paraméterei és a személyzet biztonsága szempontjából elfogadható az, hogy csak kettő működött sikeresen" - írta.

A Boeing és az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA közölte, hogy ennek ellenére még mindig december 17-ét célozzák meg a Starliner első személyzet nélküli repüléséhez a Nemzetközi Űrállomásra.

A NASA a Boeinget és Elon Musk SpaceX vállalatát választotta ki arra, hogy űrjárművet fejlesszen amerikai űrhajósoknak a Nemzetközi Űrállomásra juttatásához az amerikai űrsiklóprogram 2011-es befejezése után.

Az ejtőernyők alkalmazása mindkét vállalat számára nagy műszaki kihívást jelentett, és számos kérdést vetett fel a személyzet biztonságát és a repülések gyakoriságát illetően.

Az ejtőernyők lassítják le az űrkapszulát, amikor szuperszonikus sebességgel visszatér a Földre.

A SpaceX Crew Dragon nevű űrkapszulájával a jövő éve első negyedében tervezi az első próbarepülést űrhajóssal a fedélzetén az után, hogy márciusban befejeződtek a személyzet nélküli tesztrepülések.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.