Tudomány

101 év után elmozdult a Niagara-vízesésnél lévő híres hajóroncs

Erős széllökések mozdították ki a sziklák öleléséből.

2019.11.05 08:14MTI

Százegy év után először elmozdult a helyéről egy híres hajóroncs a Kanada és az Egyesült Államok határán fekvő Niagara-vízesésnél.

A Niagara Parks nevű ontariói kormányügynökség a hét végén tett közzé egy felvételt az "elszabadult" uszályról, amelyet az október 31-i erős széllökések mozdítottak ki a sziklák öleléséből.

Jim Hill örökségvédelmi szakember elmondta, hogy a vasroncs nagyjából 50 méterrel sodródott arrébb eredeti helyéről.

A vízi jármű egy 1918 augusztusában lezajlott drámai mentőakció során rekedt a Niagara-vízesés sziklái között. Az uszály két emberrel a fedélzetén szakadt le egy vontatóhajóról nagyjából 1,6 kilométerre a hatalmas vízesésegyüttes egyik tagja, a Patkó-zuhatag felett.

A két férfit sikerült kimenekíteni, a jármű azonban a sellős (zuhatagos) folyószakaszban rekedt, nagyjából 200 méterre a kanadai partoktól, ahol egészen múlt hét csütörtökig pihent.

Hill szerint nem lehet tudni, hogy a gyorsan pusztuló jármű meddig marad az új helyén, lehet, hogy csupán napokig, de előfordulhat, hogy akár évekig is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.