300 évvel Galilei halála után született

Stephen Hawking 67 éves lett

Stephen Hawking, a világhírű kozmológus 1942. január 8-án született az angliai Oxfordban - éppen 300 évvel Galilei halála után, mint azt kiemeli saját weboldalán.

2009.01.08 14:42Világ Figyelő

Először az oxfordi egyetemen tanult fizikát, majd Cambridgeben szerzett doktori fokozatot kozmológiából. 

21 éves korában diagnosztizálták nála az amiotrófiás laterális szklerózis (ALS) nevű súlyos betegséget, mely a mozgatóidegek elsorvadásával jár. Hawking a kór következtében nemcsak hogy tolószékbe kényszerült, de beszédre is csak gépi szintetizátor segítségével képes. 

A nehézségek ellenére az ifjú tehetség kutatói pozíciót szerzett a Csillagászati Intézetben, majd a cambridge-i Gonville és Caius Egyetem Alkalmazott Matematika és Elméleti Fizika Tanszékén dolgozott. 1979-ben a matematika Lucas-professzorává választották (egy elnökséggel járó professzori cím a cambridge-i egyetemen). 

Fő kutatási területei az elméleti kozmológia, különösen a fekete lyukak, és a kvantumgravitáció. Magyarul is megjelent bestseller ismeretterjesztő könyvei Az idő rövid története és A világegyetem dióhéjban

Bár egyes racionalisták csóválják a fejüket, amikor Hawking túl lazán és könnyen használja metaforaként az „isten” szót, és ezzel félreértésekre ad okot, a híres fizikus egyértelműen kijelentette, hogy nem hisz a személyes Isten létezésében. „A munkám annyit állapított meg mindössze, hogy az Univerzum keletkezését nem kell Isten kézmozdulatával magyaráznunk.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.