Földrengés-veszély

Aktív törésvonalat találtak Los Angeles alatt

A kutatók szerint más törésvonalakkal együtt akár 7-es erősségű földrengést is okozhat.

2019.09.01 19:26MTI

A Wilmington törésvonal Los Angeles partvidékén húzódik mintegy 20 kilométer hosszan a Huntington Beachtől a Santa Monica-öböl felé. A Harvard Egyetem, a Dél-kaliforniai Egyetem és az Amerikai Geológiai Kutatóintézet kutatói szerint más törésvonalakkal együtt akár 7-es erősségű földrengést is okozhat.

A tudósok évtizedek óta tisztában vannak azzal, hogy létezik ez a törésvonal, de mindeddig úgy gondolták, hogy nyugvó állapotban van, ezért a környéken élők számára nem jelenthet veszélyt.

Egy kutatócsoport azonban – Franklin Wolfe harvardi doktorandusz vezetésével – megállapította, hogy a törésvonal nagyon is aktív, mozgolódik, és hatása elérheti a fölötte lévő Los Angeles-i és Long Beach-i kikötőt.

"Olyan, mint egy alvó óriás a kikötő alatt. Csupán mert lassú, az nem azt jelenti, hogy nem veszélyes" – mondta Wolfe. A kutató szerint a törésvonal várhatóan a következő 3-5 ezer évben okozhat földrengést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.