Csillagászat

Űrállomás a Hold előtt

A Hold előtt átvonuló Nemzetközi Űrállomásról készült videóval köszönti az Űrhajózás Világnapját.

2019.04.12 19:30ma.hu

Az égboltunkon átvonuló Nemzetközi Űrállomás sokak számára lehet ismerős látvány. Nyugatról kelet felé haladva méltóságteljesen halad át felettünk, az esemény néhány percen át tart, szerencsés esetben az űrállomás akár a Vénusz fényességét is elérheti, ezért sokak figyelmét magára vonja. Bizonyára olyanok is látták már, akik nem is voltak tudatában annak, hogy a legnagyobb, ember alkotta mesterséges égitest, a mintegy 420 tonna össztömegű ISS száguld a fejük felett nagyjából 400 km-es magasságban - írta a csillagaszat.hu.

Az űrállomás – és más mesterséges égitestek – átvonulásai tehát rendszeresen észlelhetők a Föld felszínéről is, sajnos éppen az ISS az Űrhajózás Világnapján és az azt követő időszakban nem lesz látható Magyarországról, csak április végétől lehet ismét megfigyelni rendszeres átvonulásait az éjszakai égen.

A Nemzetközi Űrállomás időről időre a Nap és a Hold előtt is elhalad. Ezek az átvonulások meglehetősen keskeny területről figyelhetők meg, adott észlelőhelyre a Calsky oldalon lehet előrejelzéseket generálni.

Február 10-én lakhelyemtől nézve a Hold előtt haladt el a Nemzetközi Űrállomás, és nem kellett messzire autóznom ahhoz, hogy a Hold pereme mentén haladjon. Meglepődtem az eredményen, sokkal sápadtabb Holdat és Űrállomást vártam, mivel még a nappali égen volt megfigyelhető az esemény, a Nap még jó fél órán át a horizont felett volt az átvonulás után.

Az áthaladás után rögtön készített videókat a szerző, Nagy Szabolcs, egy teljes alakos mozaikos fotóhoz is. A Hold előtti átvonulás képkockáiból szeretett volna egy kompozit fotót is készíteni, de a képkockák minősége sajnos nem volt túlságosan jó. Viszont tökéletesen megfeleltek egy olyan animáció készítéséhez, amely jól visszaadja az átvonulás hangulatát - különösen érdekes volt, hogy égi kísérőnk pereme közelében száguldott át az űreszköz a Hold előtt. A videón valós időben és lassítva is láthatjuk mesterséges és természetes égi kísérőnk égi "találkozását".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.