Űrkutatás

Leszállt a Hold túloldalán a kínai űrszonda

Már továbbította az első jeleket a Földre.

2019.01.03 07:11ma.hu

Elsőként a világűr kutatásának történetében leszállt a Hold Földről nem látható túloldalán a Csang'o-4 kínai űrszonda - jelentette be a kínai űrkutatási hivatal. A december 8-án útnak indított űrszonda pekingi idő szerint 10 óra 26 perckor landolt és már továbbította is az első jeleket a Földre.

A Csang'o-4 egy leszálló egységből és egy holdjáróból áll. A szondának több tudományos feladata lesz: segítségével alacsony frekvenciájú rádiócsillagászati megfigyeléseket végeznek majd, vizsgálni fogják a Hold felszínét és felszíni formáit, ásványi összetételét, a neutronsugárzás mértékét és más környezeti viszonyokat.

A kínai programnak magyar vonatkozása is van. A leszállóhely a Hold túlsó oldalán levő Von Kármán-kráter, amely Kármán Tódor magyar származású világhírű gépészmérnök, fizikus, alkalmazott matematikus, a rakétatechnika, hiperszonikus repülés és űrhajózás egyik úttörője emlékét őrzi. Ez a 180 km átmérőjű kráter a holdrajzi déli szélesség 44,8 fokánál és keleti hosszúság 175,9 fokánál található - írja a csillagászat.hu.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.