Csillagászat

Egyszerre lesz telihold, szuperhold, teljes holdfogyatkozás és farkas hold

Ilyen összetett jelenséget januárban láthattunk utoljára.

2018.12.28 16:27ma.hu

Január 20-ról 21-re virradóra a Hold éppen telihold éjjelén fog pályájának azon a pontján járni, mely a legközelebb esik a Földhöz, ezért sokkal nagyobbnak tűnik majd a szokásosnál, vagyis szuperhold lesz.

Mindez teljes holdfogyatkozással esik egybe, vagyis a Föld a Hold és a Nap között halad majd el és bolygónk beárnyékolja majd a Holdat - írja a Daily Mail cikkére hivatkozva a 24.hu.

Az árnyék általában sötét, kivéve szuperhold idején. A nap fénye ilyenkor a Föld légkörének molekuláiról verődik vissza, vagyis a Holdra vetülő árnyéknak a naplementékre emlékeztető vöröses színe lesz, ezért beszélünk vérholdról.

A fogyatkozó szupervérhold pedig januárra esik, az év első hónapjában látható teliholdat pedig farkas holdnak hívjuk.

Így tehát egyszerre lesz telihold, szuperhold, teljes holdfogyatkozás és farkas hold.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.