A Hubble felfedez

Gigászi kettőscsillagok a Carina-köd belsejében

A Hubble Űrtávcső fantasztikus felvételén elénk tárul egy csillagközi gázfelhőbe ágyazott nyílthalmaz, melynek két óriáscsillaga valójában többes rendszer.

2008.12.18 16:37hirek.csillagaszat.hu

A J. Maiz-Apellaniz (Instituto de Astrofísica de Andalucía, Spanyolország) által vezetett nemzetközi kutatócsoport a Hubble Űrtávcső segítségével vizsgálta az egyik legszebb és legismertebb csillagközi gázfelhőt, a Carina-ködöt. Ez a híres csillagkeletkezési terület több, főként fiatal óriáscsillagokból álló nyílthalmaznak ad otthont, s itt található a Tejútrendszer egyik legnagyobb tömegű csillaga, az η (éta) Carinae is (mely a XIX. század közepén erőteljes kitörést produkált, s egy ideig az égbolt második legfényesebb csillagaként ragyogott).

A spanyol tudós és munkatársainak elsődleges célpontja a Trümpler 16 jelű nyílthalmaz két legfényesebb tagja, a WR 25, ill. a Tr16-244 nevű fiatal óriáscsillag volt. A csillagkeletkezési régiókban lévő forró, nagytömegű csillagok - melyek közé az említett két objektum is tartozik - a modern asztrofizika egyik kiemelt kutatási területét jelentik. Ezek az égitestek - erős csillagszelük és intenzív ultraibolya sugárzásuk révén - aktív szerepet játszanak a környezetükben lévő molekulafelhők fizikai tulajdonságainak (sűrűség, hőmérséklet, ionizáltság foka) kialakításában, s így a további csillagok és esetleges bolygórendszerek keletkezési folyamataiban is.

A HST új felvételén minden eddiginél részletesebben sikerült megfigyelni a Trümpler 16 csillagainak környezetükre gyakorolt hatását, s a megfelelő felbontás birtokában az is vizsgálhatóvá vált, vajon rendelkeznek-e társcsillagokkal a halmaz legfényesebb tagjai.

A molekulafelhőkbe ágyazott, fiatal csillaghalmazok általában fényes csillagokból álló, sűrű társulások, melyekben elég nehéz az egyes égitesteket egyedileg is vizsgálni, így pl. kísérőket kimutatni. Ugyanakkor éppen a cikk elején említett η Carinae-ről, valamint a Maiz-Apellaniz csoportja által is megfigyelt WR 25-ről derült ki néhány éve, hogy valójában kettőscsillagok.

Utóbbi rendszer a vizsgálatok szerint egy kb. 50 naptömegű Wolf-Rayet csillagból (azaz egy nagyon intenzív anyagledobódást produkáló, fiatal égitestből) és egy kb. 25 naptömegű óriáscsillagból áll, melyek nagyjából 208 nap alatt kerülik meg egymást. A spanyol, amerikai, chilei és argentin szakemberekből álló gárda a WR 25 körül nem talált újabb kísérő égitestet, ugyanakkor a Tr16-244-ről kiderült, hogy valójában hármas csillagrendszer!

Az egyik komponens igen közel kering az eddig is ismert, fényes óriáscsillaghoz, míg a harmadik tag jóval távolabb található: az első becslések szerint több ezer év alatt kerüli meg a szoros kettőst.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.