Állati

Ekkora szúnyogot még biztosan nem látott

Óriási, kinyújtott szárnyakkal 11,15 centiméteres szúnyogot találtak Kínában.

2018.04.24 14:29MTI
hirdetés

A szúnyogok Holorusia mikado csoportjába tartozó rendkívüli példányt egy terepbejárás alkalmával találták tavaly augusztusban Szecsuan tartomány fővárosában, a csengtui Csingcseng-hegyen - közölte Csao Li, a Nyugat-Kínai Rovarmúzeum igazgatója.

Az elsőként Japánban felfedezett és John Obadiah Westwood brit entomológus által 1876-ban elnevezett szúnyognemzetség egyedeinek szárnyfesztávolsága általában nyolc centiméter.

Csao Li szerint ezek a szúnyogok ijesztőnek tűnnek, ám nem táplálkoznak vérrel, a felnőtt példányok élettartama mindössze néhány nap, és ez idő alatt is csak nektárral élnek.

A világon több tízezer szúnyogfaj él, de közülük csak alig 100 táplálkozik vérrel és jelenthet problémát az emberre - mondta a neves kínai rovarkutató.

A lószúnyognak is nevezett Holorusia mikado Szecsuan nyugati részén főleg a csengtui síkságon és a 2200 méternél alacsonyabb hegyeken fordul elő, többnyire sűrű növényzettel benőtt területeken.

Csao Li szerint ezek a szúnyogok nagy testük miatt rossz repülők, repülésük inkább hasonlít szökdécseléshez. A magántulajdonban lévő, de országosan működő Nyugat-Kínai Rovarmúzeumban több 700 ezer rovart őriznek, több mint 70 százalékban fajuk legnagyobb vagy leghosszabb példányát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.