Régészet

A világ tíz legjobb régészeti projektje közé választották az alsónyéki ásatásokat

Az M6-os autópálya építését megelőző feltárások európai jelentőségű felfedezéseket hoztak felszínre a Kr. e. 6-5. évezredből.

2018.01.22 21:30MTI

A világ tíz legjobb régészeti projektje közé választották a 2006 és 2009 között végzett alsónyéki ásatásokat Sanghajban - mondta el Osztás Anett ásatásvezető régész hétfőn az M1 aktuális csatorna műsorában.

Az M6-os autópálya építését megelőző feltárások európai jelentőségű felfedezéseket hoztak felszínre a Kr. e. 6-5. évezredből. Az ásatás nemzetközi szinten is figyelmet keltett, egy sanghaji szakmai fórumon a világ legjobb tíz régészeti projektje közé választották. A Sanghaji Régészeti Fórumot kétévente rendezik meg és az alsónyéki ásatás field discovery kategóriában került a díjazottak közé.

Az ásatások négy évet vettek igénybe, körülbelül 2300 sírt tártak fel és több mint százezer leletanyag került elő - mondta el az ásatásvezető.

Hozzátette: a munkába számos specialistát is bevontak, hiszen a genetikai vizsgálatok egy-két évet vesznek igénybe, de értelmezésük sokkal tovább is eltarthat.

Az alsónyéki ásatásokon végzett mérések szerint további feltáratlan házak, sírok vannak a környéken - jegyezte meg a régész.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.