Nincsen farkas a mezőn

Osztrák meghívó a farkasoknak

Ausztriából a 19. század végére kipusztultak a farkasok. Az osztrák természetvédők átfogó tervet dolgoznak ki a farkas visszatelepedésének elősegítésére - Ausztria hegyei közé egyelőre csak látogatóba érkeznek.

2008.11.27 12:01National Geographic

A Salzburgi Egyetem kutatói jegyzik azt a kezdeményezést, amely arra irányul, hogy az Ausztriából több mint száz éve kipusztult szürke farkas (Canis lupus) populációi újra meghonosodjanak az alpesi országban. Míg Közép-Európa jelentős részén kisebb-nagyobb létszámban újra megjelentek a farkasok, Ausztria hegyei közé egyelőre csak látogatóba érkeznek – idén például négy példányt láttak az északi erdőkben kóborolni.

A farkas egykor összefüggő elterjedési területtel bírt egész Eurázsiában. Mára már csak elkülönült szigetszerű foltokban élnek farkasfalkák Európában. Közép-Európában a legnagyobb állományt Lengyelország tudhatja magáénak, itt közel ezer egyed él, főként a déli magashegységekben, de az ország keleti területein is vannak jelentősebb populációk.

A szlovák Tátrában és a környező hegyekben is mintegy 400 farkast tartanak számon, emellett az utóbbi években kisebb létszámban Kelet-Németországba is betelepültek. Napjainkra Szlovéniában és Magyarországon is kialakult egy-egy kisebb állományuk. Hazánkba észak felől érkeztek a farkasok, a Zemplénben és Aggtelek környékén figyelik meg őket rendszeresen, valamint időnként a Bükkben is felbukkannak.

Mivel ez az állatfaj naponta 70–100 kilométert is képes megtenni, néhol nehéz eldönteni, hogy stabil populációról, vagy a szomszédos országból áttévedő vándor egyedekről van-e szó.

Ausztriába is elsősorban északról és keletről érkezhet az utánpótlás, amelynek fogadására a kutatók szerint az ökológiai feltételek maradéktalanul adottak. A szarvas- és őzállomány jelenleg olyan magas, hogy táplálékban biztosan nem szenvednének hiányt az ordasok.

Nagyobb kihívást jelent a farkasok újbóli megjelenését a társadalommal elfogadtatni: egyfelől számolni kell a juh- és marhatenyésztő gazdaságoknak a haszonállatokkal, illetve a vadásztársaságoknak a vadállománnyal kapcsolatos aggodalmaival, másfelől pedig az emberekben a középkor óta negatív kép él a farkasokról, amin korunk vérfarkasokról szóló horrorfilmjei csak tovább rontottak.

Ezért fontos szerep hárul a természetvédelemre: fel kell tárni a nyilvánosság számára is, hogy a természet gazdagságának megőrzéséhez szükség van a farkas, mint faj védelmére is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.