"Közvetlenül az ember hatására"

Mégis az üvegházhatású gázok okozzák a sarkvidékek felmelegedését

Először jutottak kutatók arra az eredményre, hogy közvetlenül az ember hatására indult meg az elmúlt években a sarkvidékek felmelegedése.

2008.11.06 18:00National Geographic

Az utóbbi években heves vita folyik az éghajlatkutatók között arról, hogy az emberi tevékenységnek, pontosabban a környezetszennyezésnek róható-e fel a globális felmelegedés, illetve a sarki jégtakarók olvadása.

Egy nemzetközi kutatócsoport most azt mutatta ki, hogy minden kétséget kizáróan az ember tehető felelőssé a sarkvidékek hőmérsékletének emelkedéséért. A brit és amerikai tudósokból álló csapat az Északi- és a Déli-sark meteorológiai állomásainak 1900-tól napjainkig feljegyzett adatait vizsgálta.

A 108 éven keresztül mért hőmérsékleti értékeket különböző szimulációs programokon futtatták le, amelyek az éghajlat lehetséges megváltozására ható különböző – természetes és antropogén – tényezőket vették figyelembe.

A valós hőmérsékletváltozást azok a szimulációk mutatták ki, amelyek figyelembe vették az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ezzel a kutatók bizonyítottnak látják feltevésüket, miszerint a felmelegedés és a jégtakarók olvadása nem természetes, az embertől független folyamat eredménye.

A hőmérsékletemelkedés egyébként az Északi-sarkon a leginkább tetten érhető és aggodalomra okot adó: az elmúlt 40 évben ott 2 Celsius fokot emelkedett az átlaghőmérséklet. Ennek következtében egyre apad a Jeges-tenger jégtakarója, 2007-ben a valaha mért legkisebb kiterjedését érte el.

Mivel az Antarktiszon jóval kevesebb a meteorológiai mérőállomás, illetve azok egy része nem rendelkezik megfelelő mennyiségű mérési adattal, az éghajlatkutatók a Déli-sark bizonyítható felmelegedésével kapcsolatban eddig szkeptikusabbak voltak.

A kontinens part menti területein és az Antarktiszi-félszigeten azonban egyértelmű hőmérsékletemelkedést mutattak ki, sőt, a félszigeten a hőmérsékletemelkedés 1950 óta három fokot tett ki, amivel a régió a világ éllovasai közé tartozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.