Tudomány

Kiállítják a nyestet, ami miatt le kellett állítani az LHC részecskegyorsítót

A szerencsétlenül járt állatot 18 ezer voltos feszültség csapta agyon. Kitömött tetemét a Roterrdami Természettudományi Múzeumban fogják kiállítani.

2017.02.01 18:17ma.hu
Fotó: Rotterdami Természettudományi Múzeum

Tavaly novemberben egy kóbor nyest miatt le kellett állítani a világ legnagyobb részecskegyorsítóját, a svájci-francia határon található Large Hadron Collidert (LHC). Az LHC-ben igen fontos tudományos munkát végeznek, itt fedezték fel az "isteni részecskeként is emlegetett" Higgs-bozont is.

A szerencsétlen állat épp ott ugrott át az LHC területét lezáró kerítésen, ahol nem kellett volna: 18 ezer voltos feszültség csapta agyon. Kitömött tetemét a Rotterdami Természettudományi Egyetem "Amiről a halott állatok mesélnek" című időszakos tárlatán fogják közszemlére bocsátani.

A kiállításon a nevezetes nyest mellett számos más állat tetemét is megnézhetik majd a látogatók: köztük egy verébét, amit akkor lőttek le, amikor elrontott egy dominódöntési rekordkísérletet, és egy sünt is, aminek egy gyorséttermi papírpohárba szorult a feje. A tárlat kurátora szerint ezeknek az állatoknak olyan történetük van, amely az emberek számára is fontos tanulságokkal szolgálhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.