National Geographic

Fél évezred után felnyitották Jézus sírját Jeruzsálemben

Az athéni Nemzeti Műszaki Egyetem kutatói ötszáz év után először nyitották fel azt a márványsírt, amibe a szent hagyomány szerint a keresztre feszítés után Jézust temették.

2016.10.29 15:50ma.hu

A National Geographic készített dokumentumfilmet a négymillió dolláros restaurációs projektről, melyet nagyrészben a jordán király, II. Abdullah finanszíroz.

A jeruzsálemi Szent Sír-templomben található nyughelyet - ahová a keresztény hagyomány szerint a keresztrefeszítés után Jézus testét helyezték - utoljára az 1500-as évek közepén vizsgálták.

A görög régészcsapat, amely a kutatást végzi, korábban már restaurálta az athéni Akropoliszt és az isztambuli Hagia Sophia székesegyházat.
A jeruzsálemi görögkeleti pátriárka és két másik vallási vezető 2015-ben kérte fel a szakembereket, hogy tanulmányozzák a szent sírt. A restaurációs munkálatok előreláthatóan 2017-ig tartanak.

Az egyik régész munkatárs nyilatkozata szerint meglepőnek találták, hogy a márvány fedőlap alatt jelentős mennyiségű terméskő-töltelékréteget és egy szürke kőfelületet találtak, amely egyelőre ismeretlen eredetű, de már vizsgálják. Jézus tényleges sírjáig valószínűleg még hosszú munka vár rájuk.

Az eredeti mészkőbarlangban, ahol egy falba vájt, polcszerű részre fektették Jézus testét, az idők folyamán számtalan fedőréteg került az eredeti nyughelyre.

A szent sírt őrző épület restaurálása azért is vált különösen fontossá, mert állapota évtizedek óta aggasztó - különösen azóta, hogy 1927-ben egy földrengés is megrongálta.



Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.