Tudomány

Átrajzolják a Hold "arcát" a meteorok

Égi kísérőnk felszínén évente 180 új kráter keletkezik a meteorok miatt, ez a jövőbeni telepesekre is nagy veszély jelenthet majd.

2016.10.13 18:59ma.hu

Az Arizonai Egyetem csillagászai szerint a Hold felszíne talán nem is olyan öreg, mint ahogy eddig hittük. Ők a Holdon keletkező új kráterek felmérésével jutottak erre a felismerésre.

Emerson Speyerer és csoportja az elmúlt 7 év felvételeit tanulmányozva 222 új, legalább 10 méter átmérőjű becsapódási nyomot talált a Holdfelszín egy adott területén.

Ezt a teljes felületre kivetítve kiszámolták, hogy a Holdon évente nagyjából 180 új kráter keletkezik, harmadával több, mint eddig hitték.

AFP

Égi kísérőnk légköre annyira ritka, hogy az űrben száguldó kövek akadálytalanul csapódnak be, nyomaikat sem tüntetik el az eróziós folyamatok.

A Holdfelszín felső két centimétere nagyon finom por állagú, amit a szüntelen meteorbombázás idővel teljesen felszánt és átrajzol.

Az amerikai kutatók becslése szerint a Hold amiatt 81 ezer évente teljesen új arcot kap, a folyamat pedig 100-szor gyorsabban zajlik, mint ahogy korábban vélték.

Eszerint a Hold ma látható felszíne is sokkal újabb lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.