A Hold kikerülte a Föld teljes árnyékát

Tudta, hogy nem a szokásos holdfogyatkozást látta?

Félárnyékos holdfogyatkozás volt - és nem a felhők miatt!

2016.09.17 08:19ma.hu

Félárnyékos holdfogyatkozásnak lehettünk szemtanúi péntek este, az ország nagy részén az időjárás is kedvezően alakult.

A félárnyékos (penumbrális) holdfogyatkozás abban különleges, hogy a Hold csupán a Föld árnyékának külső részébe lép be. Ez a jelenség nem túl látványos, hisz alig változik a telehold fénye, jó esetben a visszavert fény kissé sárgás színt kap a megfigyelések szerint.

A Hold Budapestről nézve 18:52-kor kelt fel (az ország nyugati részén kb. negyedórával később, keleti részén negyedórával korábban). A félárnyékba belépés valamivel rögtön este 7 előtt kezdődött (minden időpont nyári időszámítás szerint). A belépésnek először szinte semmi jele nem volt, egy jó félórával később kezdtek megjelenni jelei: a holdkorong bal felső része kezdett elszürkülni, kevésbé fényesebb volt.

A félárnyékos fogyatkozás 20:54:16-kor volt a legnagyobb fokú, ekkor látszott a Hold (vagy annak egy része) a leghalványabbnak. Égi kísérőnk egytizede azonban bele sem merült a félárnyékba, azt a Nap teljes korongja sütötte. Kb. 22:30-ig volt észlelhető a homályosabb, halványabb Hold, utána egyre kevésbé volt a félárnyékban. A jelenség formailag 23 óra előtt ért véget, a jelenség teljes időtartama így 3 óra 59 percet tett ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.