Űrkutatás

Másfél millió kilométerről pásztázza a Gaia teleszkóp a csillagtengert

Segítségével sosem látott mennyiségű és minőségű képek alapján elkészült az első csillagkatalógus.

2016.09.15 08:34ma.hu
screenshot

Az Európai Űrügynökség asztrometriai űrszondája, a Gaia öt év alatt egymilliárd csillag pozícióját térképezi fel. A Földtől mintegy másfél millió kilométerrel "kifelé", vagyis a Nappal ellentétes irányban működik. Az égboltfelmérési projektben az első katalógus szeptember 14-én elérhetővé vált - egyelőre még csak kezdeti és korlátozott adattartalmú változatban.

Az űrszonda elsődleges feladata a csillagok pontos égi helyzetének, illetve a koordináták változásának a meghatározása.

Minél közelebb van egy csillag, annál nagyobb e változás amplitúdója. Parallaxisméréssel tehát a csillag térbeli pozíciójának a harmadik komponense, a tőlünk mért távolsága is meghatározható. A Gaia emellett méri a csillagok fényességét, és közülük a fényesebbeknek a színképét is meghatározza. A szonda célpontjai között nem csak a Tejútrendszer csillagai, de a Naprendszer kis égitestjei, sőt távoli aktív galaxismagok (kvazárok) is szerepelnek - írja az urvilag.hu.

A Gaia a valahavolt eddigi legrészletesebb és legpontosabb égboltfelmérést készíti el, mégpedig úgy, hogy folyamatos tengely körüli forgása során több alkalommal végigpásztázza a teljes égboltot.

A leképezés egy komplex, összesen több mint egymilliárd pixelből összetevődő CCD-rendszerre történik - ez a legnagyobb kamera, amely valaha űreszközön működött.

Az első két működési évben mintegy 50 milliárdszor vonultak át égi objektumok a Gaia távcsövei előtt, a szonda 110 milliárd fényességmérést végzett és 9,4 milliárd színképet vett fel. Az óriási adatmennyiség és a megfigyelések összetett jellege nagy kihívás elé állította a projekten dolgozó kutatók és szoftverfejlesztők csapatát.



A virtuális film a Gaia mérései alapján készült


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.