Természetkárosítás

Rákkeltő anyagok veszélyeztetik a La Manche csatorna delfinjeit

Az eddig feltételezettnél jóval erősebben veszélyeztetik a káros anyagok a La Manche csatornában élő delfinek életét.

2016.09.02 19:40MTI

Egy pénteken megjelent francia tanulmány szerint nagy koncentrációban mutattak ki szervezetükben tiltott klórvegyületeket, poliklórozott bifenileket (PCB) és a higanyt. "Ez a koncentráció elég magas ahhoz, hogy kárt okozzon a tengeri emlősökben" - mondta Cyrielle Zanuttini, a kutatás vezetője.

A tanulmány szerzői 400 delfint vizsgáltak meg, melyeknél 1,4-szer több PCB-t találtak, mint korábban hasonló kutatást végző amerikai kutatók.

A PCB-k mérgező és rákkeltő kórvegyületek. Alkalmazásuk már 2001 óta tilos, ennek ellenére időről időre kimutatható a jelenlétük a vizekben és a talajban.

A higany koncentrációja is aggodalomra ad okot - emelte ki Zanutti. Az állatok szervezetében azonban bizonyos mechanizmusok képesek lebontani a mérgező fémmaradványokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.