Csupán 42-en maradtak

Ha nem védik meg a hálóktól, kihal a maui delfin

Új-Zélandnak azonnali cselekednie kell, hogy megakadályozza a világ legritkább és legkisebb delfinjeként ismert maui delfin kihalását.

2016.07.11 15:53MTI

Új-Zéland partjainál honos a világ legkisebb fogascetje, a maui delfin.

A hector delfin ritka alfaja a kihalás szélére került, csak gyors intézkedésekkel menthető meg – figyelmeztetett a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC).

A Nabu német természetvédő szervezet szerint a súlyosan veszélyeztetett maui delfinek száma mára mindössze 42-re csökkent, nagyjából negyedük lehet termékeny nőstény.

Mindez azt jelenti, hogy megfelelő intézkedések hiányában az alfaj egyedszáma olyan alacsony szintre csökkenhet, ahonnan már nincs visszaút.

Az IWC hétvégi jelentése szerint Új-Zéland nem tesz eleget azért, hogy megakadályozza, hogy a delfinek halászhálókba gabalyodjanak.

Steve Dawson/Hector’s and Maui’s Dolphin SOS

A bizottság szerint Wellington 2013 óta mondogatja, hogy vizsgálja az ügyet, de mindezidáig egyetlen lépést sem tett a probléma megoldására.

Barbara Maas, a Nabu veszélyeztetett fajok védelmével foglalkozó specialistája szerint az új-zélandi kormány folyamatosan figyelmen kívül hagyja az IWC aggályait.

Mint fogalmazott, az egyetlen módja, hogy cselekvésre bírják a kormányt az, ha bojkottálják az ország több millió dolláros forgalmat bonyolító halászati ágazatát.

A Greenpeace szerint Új-Zéland nem tarthatja fenn tovább “környezettudatos” imázsát, ha hagyja kipusztulni az északi szigeténél élő maui delfineket.

Új-Zéland halászati ipara szerint a helyi kormány már betiltotta a fenéken rögzített hálóval és vonóhálóval való halászatot egy hatezer négyzetkilométeres területen és nincs rá bizonyíték, hogy a maui delfinek állománya túlterjedne ezen az övezeten.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.