Elképesztő leletek

Így nézett ki egy nő a bronzkorban

Körülbelül 3700 évvel ezelőtt élt az a nő, akinek az arcát most rekonstruálták.

2016.08.03 06:35ma.hu
Michael Sharpe

Még 1987-ben találtak egy skót ásatáson a csontokra és a koponyára, valamint egyéb leletekre, mely a harangedényes kultúrából maradt vissza ránk, ez a korai bronzkor egyik fő régészeti kultúrája volt Nyugat-Európában.

Az Ava - a lelet helyszínének rövidítése, Achavanich - nevet kapó hölgy arcának rekonstrukciója nem volt egyszerű, mivel hiányzott állkapcsának nagy része. Fogai alapján kalkulálták ki az arcszöveteinek és ajkának méretét.

Nagyjából 18-22 éves lehetett, mikor meghalt, a tudósok nem tudják, hogy miben, de az feltűnő volt, hogy az ekkor élt emberekre jellemző kerek fejformánál torzabb koponyája, mindazonáltal abban a korban igen fura temetkezési szokások voltak.

A megtalált további csontok alapján körülbelül 1,67 méter magas volt, azaz mint egy mai átlagos nő.

A bronzkor egy régészeti korszak, a civilizáció fejlődésének azon szakasza, amikor a legtöbbet fejlődött a fémmegmunkálás. A természetes módon felszínre került érctartalmú ásványokból a réz és ón kiolvasztásával, majd ötvözésével állították elő a bronzot. A rezet és bronzot ettől a kortól kezdve módszeresen és széles körben alkalmazták.

Hew Morrison


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.