Tudomány

Vizeletből vizet varázsolnak

Fejlődő országokban lehetne használni a Genti Egyetemen kifejlesztett napelemes gépet, ami vizeletből vizet és biotrágyát állít elő.

2016.07.27 15:09ma.hu
FB official

Míg Magyarországon szinte korlátlanul fogyaszthatjuk az egészséges, tiszta és olcsó ivóvizet, addig a világ más részein ez mind nagyobb problémát jelent - írja a közmédia.

A szűkös készletek miatt a szennyezett vizek megtisztítására folyamatosan fejlesztenek berendezéseket. A legújabb találmánnyal a Genti Egyetem hallgatói rukkoltak elő: szerkezetük nagy előnye, hogy napenergiával működik, így az elektromos hálózattól távol is használható.

A gép egy különleges membrán segítségével akár vizeletből is képes ivóvizet és szerves trágyát előállítani.

A vizeletet egy nagy tartályban gyűjtik, amit napelemmel forralnak mielőtt a membránhoz vezetik, ami elválasztja a vizet és az olyan tápanyagokat, mint a kálium, a nitrogén és a foszfor.

A #peeforscience (pisilj a tudományért) szlogen alatt az egyetemi csoport nemrég egy művészeti fesztiválra helyezte ki a szerkezetet Gent belvárosába.

A tíznapos rendezvény alatt 1000 liter vizet állítottak elő vizeletből. Az alkotók célja, hogy nagy sporteseményekre és repülőterekre is szállítsanak az újszerű vécéből, de hosszabb távon a szegény országok mezőgazdaságát is szeretnék segíteni vele.

A belga próbaüzem során begyűjtött vizet megkóstolták, de nem isszák meg mind; egy sörfőzdébe szállítják, hogy az emberek újra elfogyaszthassák és újra kiüríthessék.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.