NASA

A Földön túl - Két exobolygó is lakható lehet

A 40 fényévnyire lévő bolygók légkörét nem a hidrogén és hélium dominálja, ami sokat javít az életfeltételeken.

2016.07.21 13:02ma.hu
NASA fantáziarajz

Az élet szempontjából ígéretes bolygókra talált a NASA egy távoli és igen különös naprendszerben.

A Trappist-1b és Trappist-1c a Hubble űrtávcső megfigyelései szerint egy igen halvány vörös törpe körül kering. Viszont olyan közel vannak a gyenge csillaghoz, hogy akár a földihez hasonló élet is kialakulhatott rajtuk.

Ha a Nap-Föld távolságot vesszük alapul, az egyik planéta 20-szor, a másik 100-szor közelebb van a csillagához.

Egy ottani év alatt így nálunk 1,5 és 2,4 nap telik el. Csillagászok szerint a Trappist-1c kifejezetten kedvező pozícióban lehet.

A két égitestet infravöröshöz közeli tartományban figyelte meg a Hubble, egy olyan ritka alkalommal, amikor egyszerre vonultak át a csillaguk előtt.


Fényük színképelemzéséből a szakemberek a bolygók légkörének összetételére is következtethettek. Bár a pontos alkotóelemeket nem sikerült azonosítani, annyi már kiderült, hogy ezeket a gázburkokat nem az óriásbolygókra jellemző hidrogén és hélium uralja. Ez halvány reménysugár arra, hogy a legalább 500 millió éves bolygók ugyanúgy szilárd kőzetekből állnak, mint a Föld vagy éppen a Mars.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.