Űrkutatás

Ismét sikeresen landolt a SpaceX

Már negyedszer sikerült épségben visszatérnie a SpaceX Falcon 9 újrafelhasználható hordozórakéta első fokozatának.

2016.07.18 10:18MTI

A hordozórakéta fedélzetén a Dragon teherszállító űrhajóval, amely rakományát a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) viszi, hajnalban indult az egyesült államokbeli Cape Canaveralból. A hetven méter hosszú első fokozat az indítást követően tíz perccel tért vissza, és mintegy három kilométerre az űrrepülőtértől landolt.

Elon Musk, a SpaceX és a Tesla alapítójának immáron negyedszer – egyszer szilárd talajra Floridában, háromszor az Atlanti-óceánon – sikerült ez a rendkívül pontos manőver.


A júniusi hasonló manőver azonban nem járt sikerrel.

A SpaceX azonban abban bízik, hogy sikerül a tengerből kiemelni és újrahasznosítani a hordozórakéta első fokozatát, ezzel is csökkentve a vállalkozás hatalmas költségeit.

A Dragont teherszállító űrhajót idén április 8-án bocsátották fel a Falcon hordozórakéta segítségével, az ISS-t április 10-én érte el.

A Falcon újrahasznosítható rakéta, amely ahelyett, hogy szemétként az óceánba hullott volna használat után, a világon elsőként függőlegesen landolt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.