Űrutazás

2018-ban indítaná első marsi misszióját a SpaceX

A Dragon kapszula teherszállító verziójával jelenleg rakományt szállítanak a Nemzetközi Űrállomásra és onnan vissza.

2016.04.28 09:35ma.hu

A SpaceX magánkézben lévő űrvállalat azt tervezi, hogy 2018-ban ember nélküli Dragon-kapszulát küld a Marsra. Mindez az első lépés lenne az alapító Elon Musk ama célja felé, hogy embert juttasson egy másik égitestre - írja a hirado.hu a NASA alapján.

A negyedik bolygóra a 2030-as években asztronautákat felküldeni tervező amerikai űrügynökség (NASA) bejelentette, technikai támogatást nyújt majd a SpaceX Red Dragon nevet kapott küldetéséhez.

Közleményükben leszögezik, hogy a SpaceX missziója értékes adatokat szolgáltathat a légkörbe lépésről, ereszkedésről és landolásról a Marson, emellett előmozdíthatja az amerikai ipart is.

A Twitteres bejelentés az első céldátum a SpaceX automata marsi missziójához. A vállalat programjának célja a marsi emberes missziók megkövetelte technológia kifejlesztése. A Mars-program részleteit a tervek szerint a Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson ismertetik majd, szeptemberben.

A Twitteren Musk kifejtette, a Dragon-2-t úgy fejlesztik, hogy bárhol tudjon landolni a Naprendszerben. A Red Dragon marsi misszió lesz első tesztrepülése. Mivel a kapszula belső térfogata körülbelül egy nagyobb autóét idézi, még igen kényelmetlen lenne asztronautáknak. (Musk korábban már említette, hogy 2026 környékén szeretne embert juttatni a bolygóra.)

2015 novemberében közzétettek egy videót, amelyben bemutatták a Dragon V2-kapszula (a Dragon legénységi verziója) lebegőtesztjét, ami azt hivatott demonstrálni, miként ereszkedne le puhán egy távoli világ felszínére.

A Dragon az űrállomáson (Fotó: NASA)

Szintén tavaly, a NASA kutatócsoportja is megvizsgálta egy Red Dragon-misszió lehetőségét: a SpaceX kapszulája hozná haza a 2020-as években a NASA-rover által begyűjtött kőzet- és talajmintákat. Ezt a missziót végül a NASA nem hagyta jóvá, a SpaceX pedig nem erősítette meg, hogy részt venne benne.

A Tesla Motors és a PayPal társalapítójaként is ismert milliárdos Elon Musk 2002-ben alapította meg a Space Exploration Technologies vállalatot azzal a céllal, hogy a kilövési költségek csökkentésével elérhetővé tegye a marsi utazást.

A tervek szerint az idei év második felében debütál majd marsi rakétájuk, a Falcon-9 nehéz súly felvitelére képes verziója (Falcon Heavy).

A Falcon Heavy modellje egy 2011-es sajtóeseményen. (Fotó: Getty Images)

Nemrégiben sikeresen landoltatták egy Falcon-9 első fokozatát tengeri platformon, ami kulcsfontosságú lépés Musk ama tervében, hogy viszonylag olcsó, többször használatos rakétákat fejlesszenek ki.

Jelenleg a Dragon kapszula teherszállító verziójával a NASA-val kötött, kétmilliárd dolláros szerződés értelmében szállítanak rakományt a Nemzetközi Űrállomásra és onnan vissza. Emellett egy másik, 2,6 milliárdos NASA-szerződés égisze alatt fejlesztik a kapszula legénységi verzióját is. Eme utóbbi űrállomást célzó tesztrepülését 2017-re tervezik.

A NASA nem tervezi, hogy pénzügyi támogatást nyújtana a SpaceX marsi missziójához, hiszen fejleszti saját nehéz súlyt felszállítani képes rakétáját, kapszuláját és alakítja át a kilövőállást a marsi misszióhoz. Mire eljutnak a 2023-ra felvázolt holdi tesztrepüléshez, addigra bő 24 milliárd dollárt in

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.