Bonyolult volt a manőver

Hold körüli pályára állt egy indiai űrszonda

Sikeresen Hold körüli pályára állt egy indiai automata űrszonda - jelentette be szombaton az indiai űrkutatási hivatal (ISRO).

2008.11.09 09:00MTI

Sikeresen Hold körüli pályára állt egy indiai automata űrszonda - jelentette be szombaton az indiai űrkutatási hivatal (ISRO). A manőver rendkívül bonyolult volt, de sikerült zökkenő nélkül pályára állítani a járművet - mondta egy szóvivő.

Egy hetet szánnak a pálya stabilizálására, s azután az 1400 kilogrammos Csandraján-1-ről tesztek elvégzése céljából egy műszert küldenek az égitest felszínére.

A szonda a tervek szerint két éven át fog a Hold körül keringeni, feltérképezi az égitest teljes felszínét, annak vegyi és ásványi összetételét. Kína és Japán után India a harmadik ázsiai hatalom, amely Hold-szondát bocsátott fel.

Japán egy éve, Kína egy hónappal később küldött Hold körüli pályára ilyen űreszközt. E három országon kívül csak az Egyesült Államok, Oroszország és az Európai Űrügynökség (ESA) volt képes erre.

India 2011-re tervezi, hogy önjáró robotot küld a Holdra, de távlati tervei között az is szerepel, hogy űrhajóst küld a kozmoszba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.