Időt akarnak megspórolni

Leállnak Phoenix Mars-szonda berendezései

Fokozatosan kikapcsolja a Mars bolygón öt hónapja leszállt Phoenix űrszonda berendezéseit az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), hogy így energiát takarítson meg és lehetővé tegye a tudományos kutatás még néhány hétre történő meghosszabbítását.

2008.10.29 15:54MTI

A Phoenix májusban landolt a bolygó talaján, hogy egyebek között talajmintákat véve tanulmányozza, lehetséges volt-e az élet valamely kezdetleges formája a sarkvidéki jellegű környezetben.

A Mars északi féltekéjén, ahol a Phoenix leszállt, azóta beköszöntött az tél, ami azt jelenti, hogy napelemeit naponta rövidebb ideig éri a sugárzás és így azok már nem tudnak elegendő energiát teremteni a műszerek folyamatos működtetéséhez. A NASA mérnökei elektronikus utasítást adtak kedden annak a melegítőnek a leállítására, amely az űrszonda robotkarját és kemencéjét teszi működésre alkalmas hőmérsékletűvé. Három további berendezést az elkövetkező hetekben kapcsolnak ki. Az űrszonda eddigi kutatásai számos eredményt hoztak.

A Phoenix olyan ásványi anyagokat mutatott ki a Marson, amelyek egyértelműen azt bizonyítják, hogy valaha folyékony halmazállapotú víz volt a vörös bolygó felszínén. Az űrszonda kalciumkarbonátot, közkeletű nevén mészkövet, illetve csillámot talált, amelyek a földi körülmények között ásványi anyagok és folyékony halmazállapotú víz érintkezésével keletkeznek. A Mars felszínét borító por kémiai összetétele is hasonlít a tengervízben található ásványi anyagok összetételéhez, s ez is azt bizonyítja, hogy a vörös bolygó felszínén valaha folyékony víz volt, amely lehetővé tehette akár a kezdetleges létformák - mikroorganizmusok - kialakulását is.

Július végén az űrszerkezetnek sikerült tapasztalati úton megerősítenie a víz jelenlétét, de csak fagyott víz jelenlétére derült fény.A Phoenix küldetését eredetileg három hónapra tervezték, majd a berendezés jó állapotának köszönhetően még egy hónappal, szeptember 30-ig hosszabbították meg a Mars-kutató programot.

A legújabb döntés értelmében a szerkezet esetleg még tovább működtethető. A Phoenix legfrissebb felvételein már adatokat szolgáltatott a marsi tél beköszöntéről.

A vörös bolygón négy kilométeres magasságban esik a hó, de elpárolog, mielőtt a felszínre érne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.