Mégsem alakulhat ki élet a Marson?

Az élet kialakulását gátló vegyületet mutatott ki a Phoenix a Marson

Az élet kialakulását gátló vegyületet mutatott ki annak a marsi talajmintavételnek a vegyi elemzése, amelyet a Phoenix amerikai kutató laboratórium egyik berendezése végzett el a vörös bolygón

2008.08.05 07:33MTI

A korábbi vizsgálatok alapján a kutatók még arra gyanakodtak, hogy a szonda leszállási térségnek talaja tápértékben gazdag anyagokat, mint például magnéziumot, nátriumot és klórt tartalmaz. Az egyik analizátor azonban az élet kialakulás szempontjából nem éppen "barátságos", erősen oxidáló vegyület, perklorát létét mutatta ki a marsi talajban. 

A földi irányítás azonban tovább folytatja a vizsgálatokat, mert a Phoenix egy másik analizátora nem mutatta ki ezt az oxidáló anyagot, és egyelőre még azt sem tudni, hogy miként került perklorát a marsi talajba, elképzelhető ugyanis, hogy valamilyen fertőződés révén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.