Fedélzet

Ott lehet a legénység a 70 éve elsüllyedt tengeralattjáróban

Világháborús brit tengeralattjáró roncsát fedezték fel Szardínia partjainál. A 71 fős legénység holttestei még mindig a fedélzeten lehetnek.

2016.05.27 12:25ma.hu

Az olasz Massimo Domenico Bordone, akit csak „roncsvadászként” ismernek a szakmában, lelt rá a HMS P311 jelű második világháborús brit tengeralattjáróra Szardínia közelében - írja a hirado.hu.

A vasszerkezet a lenyűgöző szépségű Tavolara sziget mellett pihen a tengerfenéken, 80 méteres mélységben.

Bordone beszámolója szerint a tengeralattjárónak csak az orra sérült, és a víz feltehetően nem tört be a belső terekbe.

„Úgy tűnik, hogy a szigetelések nem sérültek, és a legénység megfulladt odalent” – vázolta a búvár.

Bordone azt mondta, a látvány kísérteties, és szívszorító volt belegondolni, hogy milyen végzet várta a tengerészeket.

diregiovani.it

A HMS P311 Máltáról futott ki 1942. december 28-án. Feladata két olasz hadihajó, a Trieste és a Gorizia megtorpedózása lett volna, melyek Szardínia egyik északi kikötőjében, La Maddalenában horgonyoztak.

A küldetést azonban nem teljesítette. A tengeralattjáró víz alatti aknáknak ütközött, majd elsüllyedt.

A helyi halászok aznap éjszaka robbanásokat hallottak a tenger felől, de a 84 méter hosszú T-osztályú hajó roncsai nem kerültek elő.

A HMS P311 fedélzetén két, ember irányította "Chariot" torpedó is volt. Ezeket a "békaemberek" vezették, akik a víz alatt lopakodtak az ellenséges hajók közelébe, hogy mágneses aknákat tapasszanak az oldalukra.

A két torpedó most is ott van a hajótest két oldalán, ez alapján tudták azonosítani a szakemberek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.