Lehetetlen lelet

Első világháborús német tengeralattjáró roncsára találták a kelet-angliai partoknál

Az U-31-es tengeralattjáró 1915-ben tűnt el, nem sokkal azután, hogy elhagyta Németországot.

2016.01.21 21:15MTI
Fugro/ScottishPower Renewables

Egy több mint száz éve elsüllyedt német tengeralattjáró roncsára találták búvárok Kelet-Anglia partjainál.

Az U-31-es tengeralattjáró 1915-ben tűnt el, nem sokkal azután, hogy elhagyta Németországot. Fedélzetén 35 ember tartózkodott. Az 57,5 méter hosszú hajó roncsa mintegy 30 méter mélyen fekszik az Északi-tengerben. A videofelvételek szerint a hajó orra és fara sérüléseket szenvedett.

A roncsot még 2012-ben találták Norfolknál, a partoktól 91 kilométerre keletre a megújuló energiákat kiaknázó skót Scottish Power Renewables cég és partnere búvárai egy szélerőmű telepítése közben, de csak mostanra sikerült azonosítani.

Annak ellenére, hogy több mint egy évszázada van a tenger mélyén, a tengeralattjáró nagyon jó állapotban van, parancsnoki tornya megvan, orra részben a tengerfenékben van - idézte Mark Dunkley tengerrégészt a Sky News kereskedelmi hírcsatorna.

A régész elmondta, az U-31-es a német császári hadsereg megrendelésére készült 1914 szeptemberében. A történészek úgy vélik, hogy aknára futott Anglia keleti partjainál, miután 1915. január 13-án járőrözésre indult a térségbe. A hajón lévő négy tiszt és a 31 tagú legénység odaveszett.

Fugro/ScottishPower Renewables


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.