Technológia

Kezén hordja a szemét a robot

Kamerával térképezi fel környezetét és tájolja be saját helyzetét a high-tech robotkar.

2016.05.18 08:27ma.hu

Egy nap önállóan dolgozhat majd az űrben a robotkar, amely kamerával és szenzorokkal épít 3D-s modellt környezetéről.

Az emberek kisgyerekkorukban megtanulják, ám a robotoknak felnőttként is komoly kihívás elhelyezni magukat a környező térben - írja a hirado.hu.

A Carnegie Mellon Egyetem robotika tanszékén olyan robotkart fejlesztettek ki, ami fogórésze felett (emberi hasonlattal a kézfején) elhelyezett kamera és érzékelők segítségével végzi el a tájolást.

A tér 3 dimenziós képét a kapott adatokból építi fel a szoftver, a kamera pontos helyzetét pedig a robotkar csuklóinak szögállásából számolja ki.

"Az átlag robotoknak egy rúdra függesztett kamera a feje, ami nem tud behajolni a szűkebb helyekre és körbenézni, ahogy egy ember" - magyarázza az egyik fejlesztő, Siddhartha Srinivasa.

A robotika professzora szerint akkor működhet jól egy gépkar, ha az párhuzamosan térképezi fel a világot, és határozza meg benne a pozícióját.

Háromdimenziós modellt készít környezetéről a Carnegie Mellon Egyetemen fejlesztett, kamerával ellátott robotkar. (Fotó: Personal Robotics Lab)

Ezt a módszert SLAM-nek (simultaneous localization and mapping) hívják a szakmában.

A terek leképezéséhez számos algoritmust használnak, amikhez kifinomult szenzorok kellenek és sok számítást igényelnek.

Az optikai kamerák mellett lézerradarokat és a kerekek állásából számított helymeghatározást, odometriát használnak.

"A csuklók szögeit folyamatosan követve az új robot igen pontos térképet készít a környezetéről, akkor is, amikor a kamera gyorsan mozog, és ha egyes szenzorok adata hibás vagy hiányzik" - fejtette ki Siddhartha Srinivasa.

A kamerák és érzékelők az utóbbi években alaposan összementek és energiaigényük is csökkent, a szakember szerint ez tette lehetővé, hogy már magára a karra szereljék azokat.

A Carnegie Mellon Egyetemen készített prototípus egyelőre csak szemléltetési eszköz, melyet szakmai konferenciákon mutatnak be.

Ám fejlesztői úgy vélik, a közeljövőben az űrkutatásban is hasznát vehetik az önálló feladatmegoldásra képes, precíz szerkezet utódainak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.