Könnyebb lesz a belgyógyászok dolga

Mikrobot dolgozik a sebész helyett

Origamiként összehajtogatott, jégkapszulába rejtett parányi robot könnyíti meg ezentúl a belgyógyászok dolgát.

2016.05.14 12:51ma.hu

Nemcsak gyerekekkel esik meg, hogy kisebb fémtárgyakat nyelnek le – többnyire véletlenül.

Elsőre talán meglepő, de sokan „esznek” gombelemet; az Egyesült Államokban évente 3500 ember jelentkezik ilyen problémával az ügyeleten - írja a Hirado.hu.

Az elemek kicsik és kerekek, ezért többnyire gond nélkül végigvándorolnak a bélcsatornán.

Baj csak akkor van, ha az elem szivárog. Ekkor reakcióba lép a gyomorsavval és letapad a gyomorfalra, ahonnan csak műtéttel lehet eltávolítani.

Az ilyen balesetek kezelésére fejlesztett ki egy miniatűr robotot a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT), a Sheffieldi Egyetem és a Tokyo Institute of Technology kutatócsoportja.

A szerkezet valóságos biorobot. Alapja egy összehajtogatott szárított sertésbél lapka, közepén egy mágnessel.

A béllapkát egy emészthető filmmel vonják be, ami hő hatására harmonikaszerűen összezsugorodik.

Az összecsomagolt kis pakkot lenyelhető jégkapszulába veszik, ami a nyelőcsövön végighaladva olvad el.

Az „origami” robot a gyomorba érve kinyílik, az orvos pedig egy valós idejű képalkotó berendezéssel figyeli, és egy külső mágneses tér segítségével viszi a beágyazódott fémtárgyhoz.

A robot mágnesével rátapad, majd elhúzzák onnan és a vékonybél felé terelik. Innen már természetes úton kiürül a szervezetből, a robot megemésztetlen maradványaival együtt.

A kutatócsoport következő lépésben egy önálló mozgásra képes robotot próbál fejleszteni, ami külső mágneses vezérlés nélkül is boldogul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.