Állati

Lesből támadó medúzafajt fedeztek fel a Mariana ároknál

Amerikai kutatók bizarr küllemű medúzát fedeztek fel az óceán egyik legmélyebb régiójában.

2016.05.02 14:11ma.hu

Távirányítású készülékkel a Mariana-ároknál térképezték fel az úgynevezett Enigma-fenékhegyet, amikor belebotlottak a szürreális küllemű élőlénybe - írja a hirado.hu.

A videofelvételen látszik, hogy két sor tapogatója van – hosszú és rövid -, ezek egy pulzáló harangból nyúlnak ki. Amikor a hosszabbak előrenyúlnak, a harang mozdulatlan marad, ezáltal az állat olybá hat, mint a hálójában várakozó pók.


Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézet (NOAA) szakemberei közleményükben leírják, úgy hiszik, mindez a medúza lesből támadó természetére utal. Felépítése alapján a Crossota nemzetségbe tartozónak vélik.

Az Okeanos Explorer kutatóhajó csapata április 24-én, 3700 méteres mélységben bukkant rá a csalánozóra.

A következő bő kilenc hétben tovább vizsgálják a Mariana-árok környezetét, új hidrotermális hasadékokat, iszapvulkánokat, mélytengeri korallokat, szivacsokat és halakat, fenékhegyeket, szubdukciós zónákat keresnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.