Halálos

Pancsoló kisfiú fedezte fel a világ legveszélyesebb medúzafaját

A világ egyik legveszélyesebb mérgű állataként számon tartott kockamedúza eddig ismeretlen fajaként azonosították ausztrál szakemberek azt az apró tengeri lényt, amelyet egy kilencéves kisfiú talált a kelet-ausztráliai Gold Coast egyik csatornájában.

2015.07.16 19:09MTI
abc.net.au

Az ifjú felfedezője, Saxon Thomas után Chiropsella Saxoninak keresztelt állat - amelyet törpe kockamedúzaként is emlegetnek -, nagyjából két és fél centiméter hosszú. "Nagyon pici lény, ahhoz képest, hogy medúza, még aranyos is" - mondta Lisa-Ann Gershwin, a Queenslandi Múzeum medúzaszakértője.

Gershwin szerint nincs okuk feltételezni, hogy a Thomas által 2013-ban felfedezett medúza csípése halálos, mivel testmérete miatt az is kisebb mértékű lehet. Hozzátette: "persze valószínűleg fájdalmat okoz, de hát pont ez a cél".

A szakember ugyanakkor rámutatott: a törpe kockamedúza jelenléte arra utalhat, hogy a normális körülmények között az észak-ausztráliai vizekben előforduló nagyobb, halálos kockamedúzák mozgásban vannak."Ennek a fajnak az ökológiája a jelek szerint hasonlít a halálos mérgű kockamedúzájéhoz. Ha a törpe kockamedúza képes megélni és boldogulni a Gold Coast-i és Sunshine Coast-i csatornákban, az arra utalhat, hogy ez a halálosabb rokonnak sem jelent problémát" - fejtette ki Gershwin.

A halálos kockamedúzák a nagyjából 1400 kilométerrel arrébb hullámzó vizekben szoktak előfordulni, elsősorban november és május között.

A kockamedúza csápjai akár a három métert is elérhetik, csípése olyan kínzó fájdalmat okoz, hogy az áldozatok többsége először sokkot kap, majd belefullad a vízbe. Akik mégis kijutnak a partra, azokkal általában a halálos méreg végez, amely azonnal megtámadja a szívet és az idegrendszert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.