Állatvédelem

Kardszárnyú delfineket mentettek Szahalinnál

Az orosz sziget kavicsos partjainál már olyan sekély a víz, hogy nem tudtak visszaúszni a nyílt vízre.

2016.04.21 10:35ma.hu

Jégtáblák fogságába esett kardszárnyú delfineket - más néven orkákat vagy gyilkos bálnákat - mentettek orosz mentőalakulatok. Többször is előfordul, hogy csapdába esnek az emlősök, ekkor hivatásosok és önkéntesek fognak össze megmentésükért - írja a hirado.hu.

A távol-keleti Szahalinnál a négy kardszárnyú delfinből hármat sikeresen megmentettek. Az orosz sziget kavicsos partjainál estek a jégtáblák fogságába, ahol már olyan sekély a víz, hogy nem tudtak visszaúszni a nyílt óceánra.

Az orosz mentőalakulatok csónakkal, kötelekkel és facölöpökkel törtek utat a jeges vízben, hárman még vízbe is ereszkedtek, hogy segítsenek a bajba jutott emlősökön. A nagyjából másfél méter mély, kavicsos partot hajóval nem lehet megközelíteni.

A negyedik delfin kiszabadításán még mindig dolgoznak. A köveken fekszik, szinte meg sem tud fordulni.

M1 screenshot

A jégtömböket valószínűleg az erős szél fújta a sziget partjaihoz, ahol folyamatosan keresik az esetleges további, bajba jutott egyedeket.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma is foglalkozik megmentésükkel. Abban bíznak, hogy a hamarosan közeledő dagály segíthet nekik visszajutni a nyílt vízre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.