Gyenge az immunrendszerük, nem képesek védekezni

Császármetszéssel született gepárdokért küzdenek Amerikában

Ritkaságszámba menő beavatkozással segítettek világra öt gepárdkölyköt Cincinnatiben.

2016.03.21 11:41MTI
Fotó: Guardian

Az állatkert szakemberei folyamatosan felügyelik az apróságokat, hiszen életben maradásuk szempontjából kulcsfontosságúak az első hetek és hónapok.

A gepárdoknál ritkaságszámba menő, császármetszéssel világra jött koraszülöttek életéért küzdenek a Cincinnati Állat- és Botanikus kertben. Az intézmény munkatársa, Mark Campbell szerint a hónap elején született öt kölyök immunrendszere gyenge, nem képes védekezni a fertőzések ellen. A három hím és két nőstény folyamatos ellátást kap, háromóránként etetik őket.

"Az anyaállat lábadozik, mi pedig keményen dolgozunk, hogy a koraszülöttek magukra szedjenek néhány dekát" - fogalmazott hétvégi közleményében Campbell, hozzátéve, hogy életben maradásuk szempontjából az első hetek és hónapok a döntőek.

A kölykök a következő 8-12 hétben várhatóan speciális ellátást kapnak. Az állatkert látogatói a "csecsemőszoba" ablakain keresztül nézhetik meg őket.

Március 8-án születtek az állatkert regionális gepárdtenyésztő intézményében, ahol ritkán alkalmaznak császármetszést. Az Egyesült Államok egyik legrégebbi állatkertjében töltött 25 éve alatt Campbell csupán három ilyen beavatkozás lebonyolításában vett részt.

A Cincinnati Állatkert élen jár a gepárdtenyésztésben. Az elmúlt 14 évben 54 kölyök született az intézményben. A világ leggyorsabb szárazföldi állatának tartott gepárd veszélyeztetett faj, globális populációja folyamatosan zsugorodik a vadászat, a csökkenő mennyiségű zsákmány és természetes élőhelye elvesztése miatt.

A namíbiai székhelyű Cheetah Conservation Fund szerint az afrikai szavannákon honos állatból mára kevesebb mint 10 ezer példány maradt 23 afrikai országban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.