Számos érdekességgel várják a látogatókat

A gepárdok napját ünneplik a Nyíregyházi Állatparkban

A nemzetközi gepárdnap alkalmából érdekességekkel és ingyen belépővel várja a leggyorsabb szárazföldi ragadozó iránt érdeklődőket a Nyíregyházi Állatpark december 4-én.

2015.12.04 14:55MTI
freedigitalphotos.net/James Barker

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) december 4-ét a nemzetközi gepárdnapnak nyilvánította, ebből az alkalomból a namíbiai Gepárd Fajmegőrzési Alapítvány (Cheetah Conservation Fund) felhívást tett közzé, amellyel a jeles nap népszerűsítését szeretné elérni - tájékoztatta Révészné Petró Zsuzsa, a park osztályvezetője pénteken az MTI-t.

Elmondta, a Nyíregyházi Állatpark jelenleg három nőstény gepárdot (Acinonyx jubatus) tart, az intézmény emellett a fajmegőrzés és az oktatás szempontjából is fontosnak tartotta a nemzetközi kezdeményezéshez történő csatlakozást. A park pénteken megváltoztatta hivatalos közösségi oldalának borítóképet, az oldalon minden órában számos érdekesség olvasható az ikonikus állatokról.

A sóstógyógyfürdői látványosságba kilátogatókat akció is várja: aki pénteken gepárdnak festi ki magát, vagy gepárdmaszkot visel, ingyen léphet be a parkba.

A macskafélék családjába tartozó ragadozó eredetileg egész Afrikában elterjedt, Ázsiában az Arab-félszigettől India déli részéig élt. A IUCN vörös listája szerint a gepárd afrikai alfaja sebezhető státuszú, az ázsiai alfaja pedig kihalóban van; Afrikában is mindössze tízezer egyed él belőle a szabad természetben.

A gepárd a leggyorsabb szárazföldi emlős, sebessége rövid távon elérheti akár az óránkénti 110-120 kilométeres sebességet is. Régebben tömegesen vadászták bundájáért, ma élőhelyének beszűkülése és zsákmányállatai számának csökkenése okozza a legnagyobb gondot.

A többi macskafélétől nyúlánk testalkata, hosszú lába, viszonylag kis feje és félig visszahúzható karmai különböztetik meg. A teljesen vissza nem húzható karmok nagyobb kapaszkodási lehetőséget biztosítanak nagy sebességnél, illetve segítenek a gyorsulásnál és a manőverezésben.

Nemének tudományos neve, az Acinonyx görögül "nem mozgó karmot", míg a fajnév, a latin jubatus szó "sörényest" jelent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.