Történelem

Polgárháborús gőzhajó roncsait lelhették meg Észak-Karolinánál

A régészek úgy vélik, a roncs egyike lehet annak a három konföderációs hajónak, amely megpróbált áttörni Wilmington kikötőjének uniós erők által fenntartott blokádján.

2016.03.09 20:11MTI
North Carolina Department of Natural and Cultural Resources)

A vastestű hajóroncsra február 17-én találtak rá Oak sziget közelében. Az észak-karolinai állami régészeti iroda szerint évtizedek óta ez lehet a környéken felbukkant első polgárháború korabeli hajóroncs.

Billy Ray Morris, az iroda búvárrégészetért felelős vezetője szerint a 68 méteres hajótestet várhatóan szerdán tudják azonosítani, amikor munkatársaival lemerülnek a roncshoz. "Egy új roncs felbukkanása elég nagy dolog" - fogalmazott, hozzáfűzve, hogy a szonárfelvételek alapján a hajótest nagyjából épnek tűnik. A roncs a Cape Fear folyó torkolatánál fekszik, 48 kilométerre Wilmington kikötőjétől.A szakember a hajótest méretéből arra következtet, hogy az az Agnes E. Fry nevet viselő gőzhajó roncsa lehet, amely megpróbált egérutat nyerni a torkolatot blokád alatt tartó uniós hajók elől. Wilmington az utolsó nagyobb Atlanti-óceánra nyíló kikötő volt a konföderáció kezén, mielőtt az északiak bevették volna 1865 januárjában.

Két másik déli hajó, a Spunkie és a Georgianna McCaw is elpusztult a környéken, maradványaikat sohasem találták meg. Hosszukat tekintve rövidebbek voltak az Agnes E. Fry-nél - vélte Billy Ray Morris. A régész szerint szinte biztos, hogy a három hajó egyikét találták meg, erre utal a roncs elhelyezkedése és a hajótest formája is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.