A Fehér Oroszlán Program megkoronázása

Fehér oroszlánokat engedtek szabadon

Két felnőtt hímből és két fiatal nőstényből álló fehéroroszlán-falkát bocsátottak ki a természetbe a dél-afrikai Sanbona Vadrezervátumban.

2008.10.28 15:30National Geographic

A szabadon eresztés az évek óta tartó Fehér Oroszlán Program megkoronázása, amelyet a Shamwari Dubai World Africa Conservation csoport finanszíroz.

A fehér vagy más néven szőke oroszlánok ugyanabba a fajba tartoznak, mint a közönséges afrikai oroszlánok (Panthera leo). A szőrzet szőkésfehér színét egy recesszív mutáns gén okozza. A recesszív gén csak akkor fejeződik ki, azaz csak akkor születnek fehér oroszlánok, ha mindkét szülő hordozza az adott mutációt.

A program tudósai szerint először 400 éve pillantottak meg fehér oroszlánt vadon, majd 1928-ban, végül 1978-ban írtak le egy alomban két fehéroroszlán-kölyköt a dél-afriakai Timbvati Vadrezervátumban. Noha a fehér oroszlánok rendkívül ritkák a szabad természetben, a szaporítási programok, az állatkertek és a cirkuszok sok ilyen állat létrejöttét segítik elő.

Sebezhető oroszlánok

Legyen azonban fehér vagy sárgásbarna színű, a vadon élő afrikai oroszlánállomány nagysága csökken az orvvadászat, az élettér megfogyatkozása és a betegségek miatt. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Nyugat-Afrikában a „sebezhető” és a „helyileg veszélyeztetett” kategóriába sorolta a fajt.

A természetvédelmi erőfeszítések általában az állatot a természetben érő emberi hatások mérséklésére irányulnak. Noha a fehér oroszlánok szép látványt nyújtanak a vadonban, de a színezetük egészségügyi problémákkal kapcsolódhat.

Ennek az oka az, hogy a fehér szín fenntartásához az oroszlánokat beltenyésztéssel kell szaporítani, így kerülhet össze két recesszív mutációt hordozó szülő, és adhatja át színét az utódoknak. A beltenyésztés miatt azonban olyan káros gének is összekerülhetnek, amelyek normális esetben kiszelektálódnának.

Ez viszont rontja az állomány egészségi állapotát. Ráadásul a beltenyésztés csökkenti a genetikai változatosságot, és emiatt a fehér oroszlánok immunrendszere is gyengébb lehet, mint normális színű társaiké.

A Fehér Oroszlán Program tagjai fel akarják javítani a fogságban nevelt fehér oroszlánok genetikai állományát. Ezt úgy kívánják elérni, hogy a fehér oroszlánok utódait sárgásbarna színűekkel keresztezik. Ilyenkor természetesen normális színű utódok jönnek világra, de a recesszív „fehér” gén fennmarad az állományban és később újra létrehozható a fehér változat.

A most szabadon bocsátott oroszlánfalkát rendkívül alapos megfigyelés alatt tartja a Shamwari Dubai World Africa Conservation csoport. A falkatagok elválhatnak és vándorolhatnak, de a tudósok szerint a Sanbona Vadrezervátum 40 000 hektárján szabadon eresztett falka tagjai végül újra egyesülni fognak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.