Bővült a vörös lista

Újabb 143 állatfaj a kihalás szélén

Kihalás fenyegeti a Föld állatfajainak több mint negyedét, leginkább a vizes élőhelyekhez köthető fajok vannak veszélyben - a legfrissebb vörös listán új 143 állatfaj került a magasabb veszélyeztetettségi kategóriába.

2008.10.09 14:10National Geographic

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) legújabb vörös listáján az emlősök 21, a madarak 12, a hüllők 31, a kétéltűek a kétéltűek 30, a halak 37 százaléka szerepel 2008-ban. 

Ez azt jelenti, hogy leginkább az élőhelyek rohamos pusztulása miatt az állatfajok 26 százaléka sodródott a kipusztulás szélére - mondta el Kiss Mónika, a WWF Magyarország kommunikációs munkatársa. A lista 44 838 fajt sorol fel, melynek 38 százaléka tartozik abba a különösen veszélyeztetett csoportba, amelyeket kihalás fenyeget. 

A természetvédelem sikerét jelzi, hogy a tavalyihoz képest 36 faj került alacsonyabb kategóriába, vagyis fennmaradásuk egy fokkal biztosabb. Ilyen például az emlősök közül a rozsomák, az európai bölény és a szürke bálna. A visszatelepítési programok segítségével élhet tovább a vadonban például a feketelábú görény valamint a vadló is. Az afrikai elefántok száma is nőtt az utóbbi időben, mivel a hatóságok egyre szigorúbb intézkedéseket hoznak az elefántcsont-kereskedelemről.
 
Rossz hír ugyanakkor, hogy 143 faj felfelé lépett a listán, vagyis túlélési esélyeik romlottak. Közéjük tartozik az ismertebb emlősök közül például a leopárd, a halászmacska és a tasmán ördög. 

Magyarországról 48 faj szerepel az IUCN táblázatában, két emlős, kilenc madár, egy hüllő, kilenc hal egy puhatestű, 25 rovar és egy növény - sorolja Kiss Mónika. A lista szerint 188 különösen veszélyeztetett emlős él ma a Földön, közéjük tartozik például a párduchiúz, amelyből alig százat tartanak ma számon, a kúposfejű delfin, a narvál és a fakúszó kenguru is. 

A 450 veszélyeztetett emlős között megtaláljuk a tasmán ördögöt, amelynek az egyedszáma egy rákbetegség miatt az utóbbi tíz évben hatvan százalékkal csökkent. Rossz állapotban vannak a vizes élőhelyek Ugyancsak veszélyeztetetté vált a vizes élőhelyek csökkenése miatt a Délkelet-Ázsiában élő halászmacska, valamint a kaszpi fóka (Pusa caspica) is. 

Utóbbinak a populációja az utóbbi tíz évben 90 százalékkal csökkent a túlzott vadászat és az élőhelyek zsugorodása miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.