ISS

Ezt az üzenetet kaptuk az űrből

Nem csak a világon ünnepelték az újévet, hanem az űrben is.

2016.01.01 09:07ma.hu

A 46. expedíció parancsnoka, Scott Kelly (NASA), valamint két repülőmérnöke, Tim Kopra (NASA) és Tim Peake (ESA) hivatalosan is boldog új évet kívánt a Nemzetközi Űrállomásról a Föld lakóinak. Kelly közel 9 hónapja van odafenn, a két Tim december 15-én kezdte meg hat hónapos felküldetését.

Az űrállomáson naponta 16 alkalommal van napfelkelte, illetve napnyugta, ez azt jelenti, hogy egy évben 5840-szer. Az ISS-en az egyezményes koordinált világidőt (UTC) használják. Az egyezményes koordinált világidő vagy röviden koordinált világidő (angolul rövidítéssel: UTC) az a hivatkozási időzóna, amelyhez a Föld többi időzónáját viszonyítjuk. Az UTC szerinti éjszakai órákban az űrállomás ablakait lezárják. A legénység rendszerint reggel 7:00-kor kel fel, és megkezdi az általában 10 órás munkanapot.

Az UTC a greenwichi középidőt (GMT) váltotta 1961-ben, de máig mindkét jelölést használják, noha a két fogalom nem azonos. Az UTC használata ajánlott, a GMT mint fogalom elavultnak számít.

Happy New Year from the International Space Station

The new year will begin on the space station at 7:00 p.m. ET because the international crew operates on Greenwich Mean Time (GMT). As the Earth completes another revolution around the sun, the space station circles the globe 16 times a day. That's 5,840 times a year!Expedition 46 Commander Scott Kelly of NASA, Flight Engineer Tim Kopra of NASA and Flight Engineer Tim Peake of the European Space Agency wished the people of Earth a Happy New Year. Kelly is nearing the completion of the ninth month of a year-long mission on the orbital laboratory, while Kopra and Peake arrived Dec. 15 to begin a six-month mission on the complex.

Szerző: International Space Station, 2015. december 31.

Egészségben és sikerekben gazdag 2016-ot kívánt a Földön élőknek a Nemzetközi Űrállomás brit asztronautája, Tim Peake. Köszönjük szépen!

Happy New Year From Space

Watch: British astronaut Tim Peake delivers a New Year's message from the International Space Station

Szerző: Sky News, 2015. december 31.

Nézze meg, hogyan ünnepelték az új esztendőt a világ számos országában >>>

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.