Paleontológiai táncparkett

Sivatagi dínódiszkó

Sivatagi "dínódiszkót" fedeztek fel amerikai geológusok. Az Arizona és Utah állam határa mentén lévő 3000 négyzetméteres területen ugyanis ezernél több lábnyomot hagytak hátra 190 millió évvel ezelőtt a dinoszauruszok.

2008.10.21 15:45MTI

Némely helyen oly sűrű a lábnyom, hogy a kutatók táncparkettnek nevezték el a helyszínt. Azokban az időkben az amerikai kontinens nyugati részén nagy területeket foglalt el a sivatag, a szélfútta homokdűnék között az egyetlen menedéket egy aprócska oázis - a "dínódiszkó" kínálta. 

Az oázis a dinoszauruszok tömegeit vonzotta, akad olyan hely, ahol egy négyzetyardnyi területen (0,836 négyzetméteren) tucatnyi lábnyomot fedeztek fel. A kutatók négy különféle lábnyomot azonosítottak, ám még nem határozták meg, hogy mely dínófajták hagyták ezeket hátra. Némely lábnyom szélessége eléri a 40 centimétert: a kőzeten a három lábujj és a sarokcsont lenyomata látszik. A többi lábnyom azonban kisebb és inkább kör alakú.
 
"E lábnyomok segítségével esetleg megérthetjük, hogyan voltak képesek a dinoszauruszok élni ily barátságtalan környezetben. Előfordulhat azonban, hogy a terület mégsem volt oly kietlen, mint hisszük" - vélekedik a kutatók egyike, Marjorie Chan, a Utahi Egyetem geológusprofesszora. 

Winston Seiler kutató szerint, aki szintén részt vett a vizsgálatokban, a helyszín népszerű találkozóhely lehetett a dinoszauruszok számára, ahol a kifejlett egyedek és a kölyökdínók egybegyűltek. 

"A dinoszauruszok fel és alá járkáltak ezen a helyen, ahol boldogok voltak, hogy vízhez jutottak és felfrissültek a sivatagi hőségben" - mondta Winston Seiler.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.