NASA

Közelre kerül a távol: így ragyognak a Ceres foltjai

A Dawn szonda új felvételein a Ceres törpebolygó legfényesebb foltjai izzanak rejtélyesen, eddig nem látott részletességgel.

2015.09.10 10:11ma.hu

Ezek az eddigi legközelebbi felvételek az Occator-kráterről, felbontásuk képpontonként 140 méter, ezáltal a kutatók részletesebben szemügyre vehetik a szokatlan képződményeket - írja a hirado.hu.

A Dawn jelenlegi pozíciójából lőtt közeli fotók a legfényesebb, központi folt és a kráterfenék képződményeinek definiáltabb formáit tárják fel.

Fényességük miatt a foltok általában túlexponáltnak tűnnek a legtöbb képen. A közzétett felvétel ezért kettő kompozitja: az egyik rövid expozíciót használt a foltok részleteinek rögzítésére, a másik pedig a háttérben lévő felszínt dokumentálta normál expozícióval.

A kutatók animációkat is megalkottak, amelyek virtuális elrepülést tesznek lehetővé a kráternél.

NASA

A kép nagy felbontásban

A kutatók megjegyezték, az Occator-kráter pereme bizonyos helyszíneken majdhogynem függőleges, meredeken tör közel két kilométeres magasságba.

A Dawn jelenlegi pályájáról - 1470 kilométer - készített fényképek felbontása körülbelül háromszorosa a júniusiaknak, és tízszer jobb minőségűek az áprilisi-májusi, első keringés során lőtteknél.

Erről a pályáról már két 11 napos feltérképezési ciklust végzett el, a harmadikat szeptember 9-én kezdte meg. A következő két hónapban hatszor veszi majd szemügyre a Ceres egészét. Mindegyik ciklus 14 keringésből áll.

A kissé eltérő látószögű fotózásokkal a kutatók sztereoképeket és 3D-térképeket állíthatnak majd össze.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.