Korai forradalmi bázis

Állami védettséget kapott a kínai Vörös Hadsereg első kínai díszszemléjének helyszíne

Állami szintű védettséget élvező "történelmi és kulturális várossá" minősítette a kínai kormány a kínai Népi Felszabadító Hadsereg elődjének számító Vörös Hadsereg első díszszemléjének helyszínét, a kommunista párt egyik korai forradalmi bázisát, a Csianghszi tartományi Zsujcsin nevű települést.

2015.08.27 00:30MTI

Az erről kiadott közlemény arra szólította fel a helyi vezetést, hogy dolgozza ki a városvédelem koncepcióját, határozza meg az épített örökség védelem alá kerülő épületeit. Ezen túl még azt is közölték, hogy tilos minden olyan tevékenység, amely nem felel meg a város történelmi környezetének és szellemiségének.

A Kínai Szovjet Köztársaság ideiglenes központi kormánya 1931-ben Zsujcsinban alakult meg, s ezért tekintik a kínai forradalom bölcsőjének, és ezért is kapta a "vörös főváros" nevet. A kínai Vörös Hadsereg egységei 1934. augusztus elsején sorakoztak itt fel első ízben szemlére Mao Ce-tung néha kommunista vezető előtt.

A kínai kormány ugyancsak jóváhagyta a japán megszállók elleni háború emlékhelyeinek, illetve azon állami intézményeknek a százas listáját, ahol megemlékezéseket tartanak a japán agresszorokkal szembeni harc és a 2. világháború végének 70. évfordulóján.

Köztük van a Kuomintang-hadsereg két, a háború során meghalt parancsnokának, Tung Lin-könek és Csao Teng-jünek a sírja. A listán szerepel egy 1937. szeptemberi összecsapás elesett kommunista harcosainak a temetője. A tavalyi megemlékezésekhez kapcsolódóan már két hasonló listát közzé tettek.

A polgári ügyek minisztériuma külön is közzé tette 600 elesett katonának és egységnek a névsorát, akik életüket áldozták a japán megszállók elleni harcban az 1930-as és 1940-es években.

A Kína és Japán közti konfliktus 1931 szeptemberében kezdődött, míg a totális háború 1937. július 7-én tört ki és 1945. szeptember 2-ig tartott, amikor Japán a Tokió-öbölben a USS Missouri csatahajó fedélzetén, feltétel nélkül kapitulált.

Peking szeptember 3-át tartja a Győzelem Napjának, s ebből az alkalomból ezen a napon idén elsőként tartanak katonai parádét a fővárosban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.