Műemlék

Felállványozzák Konfuciusz templomát

Évekig tartó, átfogó felújítási munkálatoknak vetik alá a kelet-kínai Csüfuban a híres kínai filozófus, Konfuciusz (i. e. 551- 479) templomát, amely sírkertjének és palotájának együttesével immár több mint húsz éve a világörökség listáján szerepe.

2015.07.21 05:30MTI
Wikipédia Dirrival

Száz éven belül ez lesz az első ilyen jellegű állagmegóvó és felújító beruházás, amelybe a hétvégén már bele is kezdtek. Körülbelül 3-5 évet és 300 millió jüant (13,7 milliárd forint) szánnak rá.

A kelet-kínai Santung tartományban található Csüfu elsősorban a filozófus szülőhelyeként ismert. Konfuciuszt általános tisztelet övezi Kínában, úgy tekintenek rá, mint a különböző történelmi korszakokban a kínai társadalmi és politikai életet meghatározó filozófiai rendszer alapítójára.

A különböző dinasztiák császárai elzarándokoltak Csüfuba és gondoskodtak templomának és a család lakóépületeinek, a hagyatéknak a megőrzéséről. Ezek között a városban több mint 1300 ősi épület, mintegy 5 ezer kőtábla és 100 ezer egyéb tárgyi emlék található. Az ősi, festett épületek csaknem 140 ezer négyzetmétert foglalnak el.

Konfuciusz lakóházát a Lu fejedelemség feje nyilváníttatta templommá, már halálát követően két évvel, a Han-dinasztiát megalapító Hang Kao-cu pedig elsőként ment oda személyesen, hogy áldozatot mutasson be. A környező épületek száma az idők során szaporodott meg. A komplexum 16 ezer négyzetméteren elterülő mai formáját 1500 körül vette fel.

A palotában az előjogokat élvező Kung család, Konfuciusz utódai laktak. A városon kívüli temetőbe temetkeztek. A Kung Lin (Kung Erdeje) nevet viselő, csaknem 200 hektáros, erdősített kegyeleti parkban ma több mint 70 generáció körülbelül 100 ezer leszármazottja nyugszik.

A palotát alkotó épületegyüttes a pekingi Tiltott várossal és az uralkodók észak-kínai Csengtében található nyári pihenőhelyéül szolgáló palotákkal a három legjobban védett ősi épített örökség Kínában. Csüfuban körülbelül 10 millió látogató fordul meg évente.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.