Környezet

Ivóvíztisztításra alkalmas könyvet készítettek kutatók

A szennyezett ivóvíz megtisztítására alkalmas könyvet készítettek a kutatók, akik szerint a fejlesztés hatékonynak bizonyult az első terepen végzett teszteken.

2015.08.17 12:54MTI

Az "iható könyv" lapjai ezüst, illetve réz nanorészecskéket tartalmaznak, amelyek végeznek a baktériumokkal, amikor a víz keresztülfolyik a szűrővé alakított papíron. A könyvben használati utasítás és a víztisztítás fontosságára vonatkozó információk is szerepelnek.

A Dél-afrikai Köztársaság, Ghána és Banglades 25 területén végzett tesztek során a kezelt papír a baktériumok több mint 99 százalékát eltávolította, az egyesült államokbeli csapokból folyó vízéhez hasonló minőséget produkálva. A szakemberek szerint kis mennyiségű ezüst vagy réz is került ugyan a vízbe, ám ezek szintje jóval a határérték alatt volt.

A pittsburgh-i Carnegie Mellon Egyetem kutatója, Teri Dankovich évek óta dolgozik a technológia kifejlesztésén és tesztelésén. "A fejlődő országok közösségei jelentik a célközönséget" - mondta a szakember, hozzátéve, hogy ma a világon 663 millió embernek nincs hozzáférése tiszta ivóvízhez.

"Mindössze annyit kell tenni, hogy kitépünk egy lapot, belehelyezzük egy sima szűrőtartóba és beleöntjük a folyókból, patakokból, kutakból és egyéb forrásokból származó vizet, és már jön is a tiszta víz - és az elpusztult baktériumok" - idézte a szakembert a BBC News.

Az elmúlt két évben végzett tereptesztek eredményei szerint egyetlen papírlap akár száz liter víz megtisztítására is elegendő. Egyetlen könyv négy éven át biztosíthatja egy ember ivóvízellátását.

Dankovich és kollégáinak reményei szerint sikerül beindítaniuk a jelenleg kézzel készített papírlapok gyártását, és olyan teszteket indítaniuk, amelyek során a helyiek maguk használják a szűrőket.

Más kutatók is ígéretesnek tartják az eredményeket, ugyanakkor rámutattak, egyelőre nem tudni, hogy a baktériumokon kívül a kezelt papír más betegségokozó mikroorganizmusokat is képes-e eltávolítani.

Az eredményeket az Amerikai Kémiai Társaság 250. találkozóján ismertették Bostonban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.