Augusztus 22-én

Konferencia a két világháború közötti magyar kultúráról és társadalomról

Egész napos konferenciát rendeznek Társadalom és kultúra Magyarországon a két világháború között címmel augusztus 22-én a kaposvári Megyeháza dísztermében.

2015.08.16 20:30MTI

A kaposvári Jézus Szíve-templomban, közismert nevén a Hősök templomában celebrált ünnepi szentmise és a vitézi emléktábla megkoszorúzása után a konferencia első szekciójában a Horthy-korszak nemzeti kérdéseiről Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója, az európai és magyar zsidók háborús évek alatti helyzetéről Botos János történész, Magyarország hadba lépéséről Ravasz István hadtörténész, Magyarország 1944-es német megszállásáról pedig Bognár Zalán, a Károli Gáspár Református Egyetem docense ad elő.

A Klebelsberg Kunó nevéhez köthető kultúrpolitikáról Albert Gábor, a Kaposvári Egyetem (KE) docense, Ujváry Gábor, a Veritas Történetkutató Intézet munkatársa és Hegedűs Miklós történész fog beszélni a második szekció keretében, a korszak tudománytörténetét pedig Rosta István, a Kaposvári Egyetem professzor emeritusa tekinti át.

Horthy István és Horthy Istvánné munkásságát állítja középpontba a harmadik szekció, amelynek keretében Szabados Katalin történész és Koltay Gábor filmrendező méltatja a házaspár munkásságát, valamint záróbeszédet mond Kocsis Sándor, a Horthy Miklós Alapítvány alapítóelnöke is.

A rendezvényt vezetett belvárosi séta, valamint este 18 órai kezdettel a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház Kié ez az ország? című előadása zárja a Szivárvány Kultúrpalotában. Daday Loránd azonos című műve alapján a történelmi krimit Andrássi Attila írta és rendezte.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával megvalósuló esemény fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, díszvendégként pedig köszöntőt mond és a harmadik szekcióban felszólal ifj. Horthy István, a néhai kormányzó, Horthy Miklós unokája is - olvasható a rendezvény programfüzetében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.