Hőség

Világháborús robbanószerkezeteket találtak az Elba kiszáradó medrében

Évtizedek óta nem tapasztalt szárazság pusztít Németországban.

2015.08.14 15:03MTI

Németországban az évtizedek óta nem tapasztalt szárazság miatt egyre több munkát adnak a tűzszerészeknek az Elba kiszáradó medrében sorra előbukkanó második világháborús robbanószerkezetek. A kiszáradó mederben furcsa növényinváziót is hozott az aszály.

Pénteki sajtóbeszámolók szerint a Szász-Anhalt tartománybeli tűzszerészeti szolgálatot (KMBD) már naponta, néha naponta többször is riasztják a folyómederből az aszállyal előbukkanó robbanószerkezetek miatt.

A második világháborús lőszereket, gránátokat, aknákat hol a gyorsan csökkenő vízállás miatt a mederbe egyre beljebb húzódó horgászok fedezik fel, hol pedig a kirándulók, akik mindinkább birtokba veszik a sétatérré változó folyómedret.

A magdeburgi tűzszerészeti szolgálat szóvivője felhívta a figyelmet, hogy minden gyanús tárgy észlelésekor azonnal rendőrt kell hívni, és a hetven vagy még annál is több éve az Elba fenekén lapuló robbanószerkezetek a környezeti hatások miatt veszélyesebbek lehetnek, mint "új korukban" voltak.

Magdeburgnál furcsa növényinváziót is eredményezett az aszály, az Elba kiszáradó medrében egy helyen paradicsombokrok nőttek, és nem egy már termést is hozott. A magvak valószínűleg egy szennyvíztisztítóból származnak. "A paradicsom magvai csírázóképes állapotban kerülnek ki az ember gyomrából" - magyarázta a jelenséget Dietmar Brandes, a braunschweigi műszaki egyetem (TU Braunschweig) botanikus professzora az ntv hírtelevíziónak, hozzátéve, hogy a visszahúzódó folyó helyén maradt iszapos sár jó táptalaj a magvaknak, az utóbbi hetek csapadékmentes időjárása pedig kedvezett a növények fejlődésének.

Brandes szerint a folyómederben termett paradicsom fogyasztható, így a magdeburgiak hamarosan leszedhetik a termést, ha tovább tart az aszály.

Németországban a sorozatos hőhullámok mellett a tartós szárazság az idei nyár fő jellemzője. A német meteorológiai szolgálat (DWD) adatai szerint országosan a csapadékmennyiség június eleje óta a sokévi nyári átlagnak csupán az 54 százalékát teszi ki, és nagy változásra nemigen lehet számítani, mert az évszak több mint kétharmada már eltelt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.