Kalandos út

Amerikát igyekszik átszelni a stoppos robot

A tavaly kalandos útját Kanadában megkezdő stoppos robot idén az Egyesült Államokat próbálja "bejárni", amennyiben talál hozzá készséges sofőröket.

2015.07.28 11:52ma.hu
A HitchBOT mosolyogva várakozik az út mentén München közelében február 12-én

Tavaly szokatlan küllemű humanoid robot "járta be" Kanadát egy hibrid kísérlet égisze alatt, amelynek célja az emberi jóindulat kultúrájának és korlátainak, valamint a mesterséges intelligencia jelenlegi állapotának tanulmányozása volt.

Július közepén a hitchBOT hasonló útra indult az Egyesült Államokban, a hirado.hu beszámolója szerint a massachusettsi Salem vezetőinek jóindulatára és érdeklődésére támaszkodva igyekszik eljutni Los Angelesbe.

A kalandvágyó kis robot néhány megállót is "tervez" országos körútján, többek között a Times Square-en és a Grand Canyonban. A stoppért cserébe társaságot nyújt a vezetőknek, például beszélget velük.

A Mashable információi szerint viszont július 17-én induló útja kissé lassan indul be. Első hét napját Massachusetts különféle helyszínein töltötte, beépített GPS-én alapuló közösségimédia-bejegyzései szerint meglátogatott egy Red Sox-meccset és még a tengerpartra is eljutott.

Fejlesztői szerint nincs ok aggodalomra, mert kanadai útja is lassan indult, majd 26 nap alatt bejárta az országot. És olybá tűnik, hogy most is rátalált a szerencse, eljutott Rhode Islandre, majd július 27-én már úton volt a New York-i Times Square-re.

Nincsenek szabályok a hitchBOT-tal való interakciót érintően, bár a fejlesztők azért bíznak abban, hogy a vezetők feltöltik, ha akkumulátora lemerülőben van, és nem teszik ki forgalmas sztrádák mellé.

Az eredetileg kanadai kutatók megálmodta hitchBOT-misszió két céllal indult: a szociális vagy társrobotok hasznosságának, illetve az emberi társadalom kalandot és rizikót egyre inkább elutasító magatartásának feltérképezésére.

A robot kedves külleme is szándékos, olcsó megjelenése és apró termete megközelíthetőbbé teszi és egyben elijeszti a lehetséges tolvajokat is. Testét kiszolgált söröshordó, két karját úszóhenger adja, kezét sárga kertészkesztyűvel oldották meg, fejét pedig akril tortatárolóból alakították ki.Belül viszont már jóval fejlettebb: GPS-rendszerrel szerelték fel, hogy nyomon tudják követni mozgását.

Beépített kamerája is van, amely 20 percenként készít képeket utazását dokumentálandó. Begyűjtött adatait közösségimédia-oldalakra - Twitter, Facebook, Instagram - tölti fel.

Több mint 34 ezren követik útját Twitteren, 13 ezren Instagramon, míg a Facebookon több mint 60 ezer like-ot kapott már. Útját saját weboldalán is lehet követni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.